Spijker en hamer

ERP-software voor het MKB

Geplaatst op

Bedrijven van elke omvang kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software. Ook voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) zijn er tal van systemen op de markt die specifiek op hun behoeften zijn afgestemd. MKB’ers worden ook wel de ruggengraat van de Europese economie genoemd, meer dan 90 procent van alle bedrijven op ons continent vallen namelijk onder deze categorie. Daarom is het voor deze bedrijven des te belangrijker om gebruik te kunnen maken van een passende softwareoplossing die hen digitaal ondersteunt in alle processen. Deze software kan voor hen een doorslaggevende rol spelen in het behalen van een voorsprong op de concurrentie.

Hieronder willen we enkele belangrijke kenmerken van ERP-software voor het MKB nader bekijken. Eerst moet echter het belang van een ERP-systeem worden verduidelijkt.

 

Het belang van ERP

De drie letters “ERP” zijn een acroniem voor Enterprise Resource Planning. ERP is een centrale taak van elk bedrijf. De essentie van ERP is om de gebruiker te ondersteunen in het zo efficiënt mogelijk toepassen van de middelen die het tot haar beschikking heeft. De middelen zijn geïntegreerd in verschillende bedrijfsprocessen, deze kunnen holistisch in kaart worden gebracht met behulp van ERP-software. De processen van een afdeling worden meestal in kaart gebracht in een module. Elke module bevat alle functies die normaal gesproken nodig zijn in die bepaalde tak van werk.

De meest populaire modules binnen de ERP-omgeving zijn CRM (Customer Relationship Management), WMS (Warehouse Management Systeem), DMS (Document Management Systeem) en BI (Business Intelligence).

 

Bedrijfsinformatie

Zoals benoemd is één van deze modules Business Intelligence (BI). Hierbij worden de in het systeem opgeslagen gegevens over de eigen processen van het bedrijf gebruikt om inzicht te krijgen in het eigen bedrijf en zijn processen. Vaak zijn rapportagefuncties geïntegreerd, met behulp waarvan met één druk op de knop rapporten kunnen worden gemaakt. Deze kunnen bijvoorbeeld op hun beurt door het management gebruikt worden in het besluitvormingsproces.

 

ERP-software voor het MKB

Hieronder willen we enkele belangrijke kenmerken van ERP-software voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) nader bekijken. Allereerst moet dergelijke software zo betaalbaar mogelijk zijn. Er zijn tal van ERP-systemen op de markt die beschikbaar zijn voor bedrijven met een beperkt budget. Er zijn ook talloze gratis ERP-systemen waarvoor geen licentiekosten in rekening worden gebracht. In ieder geval moet worden opgemerkt dat de aanschaf van ERP-software ook een investering is in uw eigen bedrijf. Er mag in geen geval op de verkeerde plaats worden bezuinigd. Het gaat er eerder om een systeem te vinden dat echt aan uw eigen eisen voldoet.

 

Schaalbare ERP-software

Daarnaast moet de ERP-software zo schaalbaar mogelijk zijn. De schaalbaarheid van software is het vermogen om zich aan te passen aan de veranderende behoeften van een organisatie op het gebied van prestaties. Met schaalbare software kunnen snel en eenvoudig extra gebruikers en extra opslagcapaciteiten worden toegevoegd. Op deze manier ondersteunt de softwareoplossing het midden- en kleinbedrijf dat groei- of veranderingsprocessen doormaakt.

Als u geïnteresseerd bent in het vergelijken van verschillende leveranciers voor de perfecte oplossing, kunt u terecht op ERPoverzicht.nl om het formulier in te vullen om een breed scala aan aanbieders met elkaar te vergelijken.

Gerelateerde berichten

Betonplaten: De stille held van de bouwwereld

In de bouwsector staan vaak de opvallende architecturale hoogstandjes en technologische innovaties. Maar laten we eens stilstaan bij een onmisbare...

Lees meer

Over ons

We houden je graag op de hoogte van wat er zoal speelt in de wereld van de bouw. Ontdek de innovatie en methodieken.

Contactgegevens

Via info @ spijkerenhamer.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden